Suara Qoqaz Muslim Blog

Bagaimana Untuk Menderma Melalui Omega Relief Foundation ?

“Wahai orang-orang yang beriman! Sebarkanlah sebahagian dari apa yang telah Kami berikan kepada kamu, sebelum tibanya hari (kiamat) yang tidak ada jual beli padanya dan tidak ada kawan teman (yang memberi manfaat), serta tidak ada pula pertolongan syafaat. Dan orang-orang kafir, mereka itulah orang-orang yang zalim”[Quran 2:254]

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya”Quran 2: 261]

“Dan belanjakanlah (dermakanlah) sebahagian dari rezeki yang Kami berikan kepada kamu sebelum seseorang dari kamu sampai ajal maut kepadanya, (kalau tidak) maka dia (pada saat itu) akan merayu dengan katanya: Wahai Tuhanku! Alangkah baiknya kalau Engkau lambatkan kedatangan ajal matiku ke suatu masa yang sedikit sahaja lagi, supaya aku dapat bersedekah dan dapat pula aku menjadi dari orang-orang yang soleh.Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya dan Allah Amat Mendalam PengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan.[Quran 63: 10-11]

Adalah tanggungjawab bagi muslim di seluruh pelusuk dunia untuk menolong saudara-saudara muslim mereka yang menderita di chechnya dengan pelbagai bentuk bantuan seperti doa, kewangan, tindakan dsb.

Kami, dengan hormatnya ingin memaklumkan kepada anda mengenai butir-butir sebuah badan organisasi kemanusiaan yang sedang membantu rakyat chechnya sekarang ini. organisasi itu dikenali sebagai Omega Relief Foundation dan laman web mereka ialah http://www.omegarelief.com. Di laman web mereka, anda akan menemui segala maklumat bagaimana untuk menderma bagi menjayakan aktiviti mereka.

Omega Relief Foundation

Sila ambil perhatian:

(i) Buat setakat ini, Omega Relief Foundation adalah sebuah badan kemanusiaan yang kami syorkan untuk menghulurkan derma bagi menolong rakyat chechnya. walaubagaimanapun, kami tidak pula mengatakan bahawa organisasi ini sahaja yang membantu rakyat chechnya manakala lain-lain organisasi tidak boleh dipercayai.kami hanya menegaskan bahawa melalui organisasi ini sajalah yang kami syorkan untuk menderma.

(ii) Omega Relief Foundation adalah sebuah badan organisasi bebas yang tidak mempunyai mana-mana hubungan dengan Azzam Publications atau laman-laman web Qoqaz.oleh itu, apa-apa pertanyaan mengenai sumbangan derma dll. Harus dibuat terus melalui mereka dan bukan melalui kami.

(iii) Kami telah diberitahu bahawa individu-individu muslim di UK dan lain-lain tempat memungut derma bagi pihak Azzam Publications dan/atau laman web qoqaz.net , atau mereka mendakwa bertindak bagi pihak kami melalui pelbagai cara.kami ingin memaklumkan bahawa Azzam Publications hanyalah sebuah saluran yang menyampaikan berita dan kami tidak pernah dan tidak akan mengutip derma ataupun dana. Ini bukanlah sesuatu yang baru bagi pihak kami, tetapi ia telah menjadi prinsip kami sejak terbitnya laman web Azzam Publications pada disember 1996. Sekiranya anda temui individu yang mendakwa mereka adalah wakil kepada Azzam Publications ataupun qoqaz.net, kami menasihatkan kepada anda supaya jangan memberi sebarang derma kepada mereka.sekiranya anda ragu-ragu, anda bolehlah mengesahkan bukti perlantikan mereka melalui kami. Kami hanya menyalurkan berita: sesiapa yang ingin menderma kepada Chechnya seharusnya berhubung terus dengan Omega Relief Foundation.

(iv) Ada beberapa kumpulan individu yang melantik dirinya sendiri mengelilingi dunia sambil mendakwa mereka dilantik rasmi oleh kerajaan chechen untuk mengutip derma. Walaupun ada beberapa kumpulan yang dilantik secara rasmi bagi mewakili kerajaan chechen untuk mengutip derma, tetapi ada segelintir daripada mereka tidak dikenali oleh para pemimpin di chechnya. sekiranya ada keraguan yang timbul dalam diri anda mengenai kebolehkepercayaan individu tersebut, sila email kami dengan menyatakan sekali nama penuh dan jawatannya seperti yang didakwa.dalam beberapa hari, kami akan memberitahu kepada anda samaada individu tersebut adalah wakil yang sah ataupun sebaliknya. Sekiranya anda masih lagi ragu-ragu samada untuk menghulurkan derma atau tidak kepada individu tersebut, kami cadangkan kepada anda supaya tidak memberi apa-apa derma kepadanya tetapi sumbangkan derma anda itu terus kepada Omega Relief Foundation.

Waspada terhadap pemalsuan: Pengumuman Penting Mengenai Pemalsuan Email yang di Hantar Menggunakan Nama Kami

Sejak beberapa hari lalu, sejumlah email telah di hantar ke seluruh dunia mendakwa ia adalah bagi pihak Azzam Publications yang membawa alamat email kami di bawah email tersebut. Sesetengah daripada email tersebut mengandungi kata-kata provokatif seperti “kami akan menggantung Yeltsin dan Putin”(“We will hang Yeltsin and Putin”). Azzam Publications tidak pernah menghantar apa-apa email kepada orang ramai sejak 4 bulan yang lalu, oleh itu apa-apa email yang mendakwa ia adalah bagi pihak kami adalah palsu semata-mata dan patut diabaikan. Sekiranya kami ingin menghantar email kepada orang ramai pada masa akan datang, kami akan memberitahu anda terlebih dahulu melalui laman-laman web kami. sementara itu, laman-laman web kami boleh dilayari di http://www.qoqaz.net, Akan kekas menjadi sumber utama penyebaran berita.

Dairi seorang Foreign Mujahid di Chechnya (PART 1) (03 Mac 2000)

“ Beberapa hari lalu, aku bersama ** dan beberapa orang sahabatku seramai ** orang telah bergerak sebagai satu barisan bantuan untuk bertemu dengan sahabat-sahabat kami yang baru tiba dari Grozny. Kami tidak membawa sebarang bekalan makanan (aku fikir Komander mengagak bahawa kami akan tiba di perkampungan tersebut pada malam pertama ini) selain daripada beberapa sahabatku ada membawa sedikit makanan ringan untuk mengalas perut dalam seharian perjalanan tersebut, dan sepanjang laluan itu melalui kawasan pergunungan.

Denai tersebut telah merupakan jalan yang paling sukar yang pernah kami lalui. Sepanjang lebih kurang 45km berjalan kaki. Sebaliknya, perjalanan melalui pergunungan itu sepatutnya selama sehari itu rupanya telah menjangkau selama genap empat hari perjalanan tanpa bekalan. Selama hari itu, jumlah makanan yang aku makan tidak lebih daripada satu per lima daripada jumlah makanan biasa! Sebahagian besar sahabat-sahabatku menghadapi kesukaran yang sama kecuali beberapa roh yang terpilih (syuhada’). Tiga malam pertama, kami bermalam di dalam salji yang membeku, tanpa tempat perlindungan khusus, selain daripada pakaian yang kami pakai seharian. Pada malam pertama, kami telah bermalam di tempat tinggi di pinggiran gunung, jadi kami tidak dapat menyalakan api di sebabkan oleh terdapat tentera-tentera Rusia berhampiran dengan kami. Aku gementar bila terkenangkan kembali saat itu – stokinku basah lenjun dan aku bermalam di sana dengan keadaan menggigil kesejukkan yang amat sangat. Pada lebih kurang pukul 5 pagi keesokan harinya, aku telah cuba untuk bangkit dari tempat tidurku, tetapi aku telah mengalami ketegangan otot di perutku. Selama lebih kurang setengah jam aku cuba untuk bangkit dan kemudian berjalan! Pada malam kedua dan ketiga, kami telah dapat menyalakan api, dan kebanyakkan sahabat-sahabatku berjaga sepanjang malam untuk memanaskan badan kami. Walaubagaimanapun pada petang hari kedua, kami telah berada betul-betul berada di belakang barisan tentera-tentera Rusia dan dalam perjalalan menghampiri sebuah perkampungan di hujung dataran landai, di mana sahabat-sahabat kami yang lain sedang menanti ketibaan kami di sana. Kami bergerak di dalam barisan yang amat panjang, lebih kurang jarak di antara sahabat yang paling hadapan dengan yang paling belakang ialah selama sejam perjalanan.

Aku berada di dalam kumpulan peretama yang tiba di tanah landai yang menganjur ke lembah yang curam dimana sahabat-sahabat telah berhenti berehat untuk berwuduk dan solat. Sepanjang hari kami telah dibingitkan oleh bunyi pesawat-pesawat Rusia, dan kami tahu mereka sedang menanti ketibaan kami di beberapa penempatan tentera Rusia yang berhampiran. Pada saat itulah kami telah di hujani oleh bedilan mortar tanpa henti-henti, semakin lama letupan mortar itu semakin hampir kepada kedudukan kami (pengintip ada berhampiran dengan kami). Dalam sekejap masa sahaja mortar-mortar itu meledak di kedudukan kumpulan kami. Aku bersama seorang sahabatku yang lain telah mendengar bunyi siulan bom menghampiri kedudukan kami berdua, tanpa berlengah lagi kami terus tunduk dan berlindung, mortar tersebut telah meledak sejauh hanya beberapa meter di belakangku. Aku segera bangkit untuk terus bergerak dan mengalih kedudukanku tetapi sahabatku itu selang dalam 1 – 2 meter jaraknya daripadaku telah rebah ke bumi. Alhamdulillah, Allah telah melindungi aku daripada sebarang kecederaan. Satu sepihan bom telah menembusi dari perutnya hingga ke belakang. Untuk minit seterusnya, dia masih tercungap-cungap sewaktu kami sedang menanggalkan peralatan daripada badannya, dan menariknya ketempat perlindungan. Secara berterusan kami membisikkannya Kalimah Syahadah sambil memangkunya, tetapi aku tidak pasti samada beliau dapat mendengar bisikkan kami lagi sewaktu beliau nazak. Beliau menarik nafas dalam, semakin lama semakin perlahan sewaktu rohnya meninggalkan jasad sahabatku itu untuk bertemu dengan Penciptanya (Insya-Allah).

Seramai lima orang Mujahidin telah gugur di dalam serangan itu. Di dalam keadaan tersebut juga, tentera Rusia telah cuba untuk memerangkap kami ke lembah ersebut dengan menggunakan dua buah kereta kebal, sebuah di atas jalan raya, dan sebuah lagi di *** arah ke belakang kami. Kereta kebal pertama telah dimusnahkan oleh seorang mujahid muda dengan menggunakan RPG ( di mana ada di kalangan Mujahidin Chechen yang berusia empat belas tahun berjuang bersama kami ketika itu). Beliau mara ke arah jalan raya, lantas membidik kereta kebal tersebut dan terus membedilnya. Sewaktu beliau melakukan itu, kereta kebal tersebut sedang memusingkan meriamnya ke arah beliau untuk menghancurkan jasadnya. Segala kelengkapan dan isi kereta kebal tersebut meletup di dalam kegelapan malam, yang mana telah mencampakkan rasa gerun di hati-hati tentera Rusia yang berhampiran.

Komander kami telah menghantarkan beberapa mujahidin ke arah perkampungan itu sebagai penunjuk arah, dan kesemua daripada kami telah dapat melepaskan diri, para syuhada’ dan Mujahidin yang tercedera telah dibawa bersama ke tempat yang selamat. Seperti yang telah di sebutkan di atas, pada malam seterusnya kami tidur di kawasan pergunungn itu yang di selubungi salji, tetapi kali ini di dalam kumpulan yang berselerak, di mana sahaja asalkan cukup untuk melindungi nyalaan api kami daripada pandangan musuh. Pada pagi keesokan harinya, aku bersama seorang sahabat lain telah bergerak ke ***(Jalanraya yang dikuasai oleh tentera rusia sepanjang ****) dan *** bersebelahan dengan ***. Sahabat-sahabat daripada grozny telahpun bergerak pada malam sebelum itu dan Komander mereka telah menghalakan pasukannya ke penempatan kami untuk bertemu dengan pasukan kami. Di tempat ini, secara keseluruhan muka buminya dilitupi salji, dan yang ada hanya beberapa landmark yang terang.

Tentera Rusia sudah semestinya maklum dengan apa yang berlaku dengan memastikan pergerakkan kami, lalu membedil ke arah kami secara bertalu-talu. Alhamdulillah, setiap kali bedilan dilakukan, itu terpesong sedikit. Selepas itulah kami telah bertemu dengan barisan Mujahidin tersebut. Satu pergerakan; satu barisan yang mengandungi beberapa ratus Mujahidin sedang berjalan keluar daripada permandangan salji yang putih di dalam pergerakan yang teratur. ***** adalah di antara kumpulan yang di hadapan yang mana Komander kami telah memberi salam. Selepas saya memberikan salam kepadanya, saya telah bertanyakan soalan yang mana aku selalu bertanya di dalam waktu-waktu yang lain, di manakah ***** ?

Kesemua sahabat-sahabt kepenatan tetapi amat gembira kerana dapat bertemu kami. Sahabat-sahabat yang cedera parah dan yang baru terbunuh sedang di bawa di atas belakang kuda, dan ramai lagi yang di bawa dengan pengusung atau di sokong bahu oleh sahabat yang lain. Sahabat-sahabat tersebut telah melalui sepanjang jalan daripada Grozny melalui pertahanan yang besar dan ganas tentera-tentera Rusia. Aku belum lagi mengira jaraknya, tetapi memang pasti jaraknya amat panjang dan sukar.

Secara fizikalnya, kami telah kehilangan berat badan yang banyak, paha kami sukar untuk berfungsi, dan pelbagai kesukaran yang lain. Sepanjang hari yang kedua aku telah mengalami sakit yang teruk, tetapi Alhamdulillah, aku sekarang berasa semakin sihat daripada sebelum ini. InsyaAllah aku akan sihat seperti sediakala dan mara untuk perhitungan seterusnya!

Sewaktu aku menulis diari ini, kedengaran melalui perhubungan radia tentang ketibaan kumpulan kedua mengandungi lebih kurang 1000 orang Mujahidin. Bilangan tambahan pada yang gugur ialah seramai 12 orang di sepanjang perjalanan tersebut. Seseorang telah menyebutkan kepadaku bahawa dua orang di antara yang terbunuh adalah *** dan nampaknya salah seorang daripadanya adalah kawanku, ***. Dia telah mengalami kecederaan parah di perut sewaktu di dalam perjalanan keluar dari Grozny dan perjalanan seterusnya merupakan ujian yang amat sukar. Aku nampak ramai yang tercedera, termasuklah ***. Aku telah pergi bertemunya semalam, tetapi keadaan beliau masih lagi tidak sedar dan tidak dapat mengenali aku; dia tercedera terkena serpihatan bom telah di kakinya dari Grozny dan Subhanallah sebaik sahaja beliau tiba di ***, trak yang membawa beliau telah di serang dan di tembak oleh sebuah pesawat yang mana beliau telah kehilangan separuh daripada tangan kirinya.

Kelengkapan peralatan perubatan di *** dan kecederaan sahabat-sahabat amatlah sukar untuk diterangkan. Sebuah hospital di *** juga telah hancur di bom dan sekarang beberapa pesakit telah ditempatkan berasak-asak di dalam satu bilik yang tidak terjaga. Sebuah lagi hospital berhampiran *** di mana *** dan beberapa sahabat lain di tempatkan berkeadaan lebih baik sedikit daripada yang sebulum ini ( dan hospital ini akan di tutup tidak lama lagi). Pakar perubatan amat terhad untuk menguruskan kegunaan ubat penahan sakit (di catu) dan anti-biotiks bersama gergaji pembedahan untuk memotong kaki yang parah. Didalam keadaan ini, mengalami kecederaan parah merupakan satu ujian yang amat besar dan sakit yang pernah aku saksikan, jadi aku sering berdoa semoga Allah menjauhkan diriku daripada ujian tersebut. Apa yang aku ingin persoalkan, di manakah perginya doktor-doktor muslim yang bertahun-tahun berusaha mengejar karier mereka, jadi satu hari mereka boleh ‘berkhidmat’ kepada Muslim? Mengapakah mereka tunduk kepala untuk menyenangkan hati-hati Yahudi dan musuh Islam, Mujahidin yang berani seperti *** terlantar tanpa dirawat, berada di dalam kesakitan dan kesengsaraan di dalam sebuah bilik sempit di bawah tanah. InsyaAllah, Allah akan memberikan ganjaran di atas ketahanan mujahidin itu dengan balasan ni’matNya dan Allah akan persoalkan (Allah Maha mengetahui) kepada doktor yang sentiasa terjaga perutnya, kaya dan bongkak itu mengenai kepada siapakah yang mereka berkhidmat sewaktu jihad.

Secara umumnya, mereka (Rusia) sedang menambahkan lagi serangan bertalu-talu tanpa henti-henti dengan mengebom bandar-bandar yang mana sasaran utamanya hanyalah terhadap penduduk awam. Satu perkara yang akan di lalui orang sesiapa sahaja yang berada di dalam barisan hadapan/ medan pertempuran, dan banyak lagi pengalaman yang menguji kekuatan iman selain daripada sewaktu pesawat melintas di udara untuk menjatuhkan bom dan melancarkan roket. Penghuni bangunan akan membisu seketika dan anda hanyalah berdaya untuk menunggu dan berdoa. Beberapa saat kemudiannya (itu pun kalau anda masih bernyawa) anda akan di gegarkan oleh letupan yang menghancurkan bangunan di sebelah anda akibat ledakan bom tersebut. Selain itu pelbagai ujian-ujian lain bakal menjengah samada serangan itu daripada kereta kebal, artilery, grads dan scuds.

Bagi orang awam, dengan keluarga serta harta benda mereka, peperangan merupakan satu mimpi yang ngeri yang mana anda tidak dapat bayangkan kesengsaraannya melainkan anda sendiri hidup di dalam situasi itu bersama mereka. Tidak mustahil dikatakan bahawa orang ramai tidak mahukan peperangan. Berita lain pula ialah mengenai serangan besar-besaran tentera Rusia keatas bandar *** yang mengawasi ***. Alhamdulillah Mujahidin berjaya mematahkan serangan mereka. Walaubagaimanapun, saya tahu bahawa sekurang-kurangnya seorang Komander berpendapat bahawa mereka akan kembali menyerang, jadi semua yang tercedera sedang di pindahkan ke ***.

Di dalam masa dua bulan ke hadapan ini, pilihanraya akan dijalankan, dan dalam masa itu serangan akan bertambah sengit. Mereka telah menghantar pasukan payung terjun (para-troopher) ke *** baru-baru ini yang mana mereka telah dikalahkan samada dengan kecederaan teruk atau telah berundur setelah bertempur beberape ketika dengan Mujahidin.

Agak sukar untuk memberikan gambaran secara umum mengenai Mujahidin kerana pasukan-pasukan mereka berasal daripada seluruh tempat di Caucasus dan juga dari seluruh dunia. Di ketika saya berada di ***, terdapat sekurang-kurangnya sedozen bahasa yang berlainan digunakan di dalam sebuah bangunan kecil yang menjadi penempatan kami.

Sebenarnya peperangan ini bukan sekadar untuk kempen pilihanraya putin, tetapi sebenarnya ialah untuk menghancurkan umat Islam dan kebangkitan Mujahidin. Ia dibiayai dan (secara teran-terangan) mendapat sokongan daripada Barat di bawah pengaruh Yahudi. Sekumpulan Yahudi Rusia yang berkuasa di dalam kerajaan (diketuai oleh Berezovsky) telah menguasai media, perbankan dan industri termasuk juga beberapa kementerian yang berpengaruh. Merekalah yang telah menaikkan Putin daripada bawah, yang tak pernah di kenali sebelum ini dan meletakannya sebagai ketua dalam rebutan tempat Presiden di atas tujuan peperangan ini.

Fakta penting yang harus di ambil tahu ialah bahawa Putin bukanlah menggunakan peperangan ini untuk mencapai cita-citanya untuk menjadi presiden, tetapi Putin hanyalah sekadar alat (di atas kuasa presiden itu) untuk mengistiharkan perang menghancurkan satu-satunya negeri yang mengamalkan dasar berdasarkan Tauhid yang benar dan Islam yang tumbuh di dalam negara Rusia. Semenjak dari mula lagi Putin telah menyatakan objektif sebenarnya adalah bukan untuk menguasai Chechnya, tetapi untuk menghancurkan ‘pengganas’ (Mujahidin!). Tanpa kekalahan dapat menghancurkan kami adalah kekalahan bagi Rusia, yang mana tidak akan memberikan ruang untuk persetujuan berundur/ damai seperti dalam Perjanjian Damai Mashkadov-Lebed 1996.

Secenario sekarang ini hanyalah untuk peperangan gerilla yang berpanjangan dan kami semakin di tolak kawasan pergunungan dan Tentera rusia, InsyaAllah akan mengalami kemalangan jiwa yang teruk di dalam kemaraan mereka dan bagi Mujahidin, serangan mengejut akan dilakukan dari belakang barisan mereka. Setelah bilangan kemalangan jiwa tentera rusia meningkat tinggi barulah segala kepalsuan ini akan terbongkar, dan rakyat Rusia akan bangkit memprotes peperangan ini secara terang-terangan. Walaubagaimanapun, ini hanyalah sekadar pandangan jauh sahaj

a dan kebenarannya tentulah Allah sahaja yang Maha Mengetahui sejauhmana peperangan ini akan akhir atau berterusan. Peperangan ini meletus sebaik sahaja yang peperangan yang pertama tamat dan akan berterusan selama mana yang di kehendaki oleh Allah. Secara umumnya, Foreign Mujahidin yang seniorlah yang berazam untuk terus berjuang dan merupakan tulang belakang bagi organisasi muslim secara keseluruhannya , *** merupakan sahabat-sahabat yang amat ikhlas dan di senangi untuk bersama. Tidak kurang juga dengan sikap kumpulan ethnic lain, terlalu ramai untuk di sebutkan disini.

Aku melihat *** dan seorang sahabat bernama *** semalam. Mereka semuanya, Alhamdulillah nampaknya lebih sihat berbandingkan sebelum ini, dengan sahabat *** kelihatan sedang berjalan-jalan mengambil angin. Walaubagaimanapun, walaupun luka yang di alami oleh *** telah dibersihkan, tetapi bukaan lukanya terlalu luas dan berkemungkinan beliau memerlukan satu pembedahan. Keadaan hospital di *** adalah lebih teruk berbanding daripada yang beliau ditempatkan sekarang(!!) dan di sana terdapat hanya SEORANG DOKTOR sahaja bertugas, kami tidak senang untuk membawanya ke sana. Berdoalah untuk beliau agar Allah permudahkan urusan beliau dan menyembuhkan lukanya secepat mungkin….”

Petikan diari Brother X (Rakyat Norway), Chechnya, Februari 2000.

Dairi seorang Foreign Mujahid di Chechnya (PART 2) (03 Mac 2000)

Tentera Rusia sedang mengesan kedudukan dan pertahanan kami secara lebih agresif sekarang ini. Di waktu saya sedang menghabiskan baris yang pertama ini, di radio wireless kedengaran dua sahabat daripada kontijen saya di dalam Pasukan Abu Jafar telah terkorban kelmarin. Dua orang sahabat itu merupakan seorang yang warak dan kami pernah menyertai pertempuran di ***. Abu Ubaidah (Yaman), adalah salah seorang sahabat dari Yaman (pada pendapat saya, kumpulan sahabat yang paling peramah di kalangan sahabat-sahabat Arab) dan beliau juga merupakan sahabat baik saya. Abul Abbas (Kuwait) – adalah seorang sahabat yang warak dan juga ikhlas – Semoga Allah merahmati mereka. Bilamana sahabat baik anda terbunuh, memori dan kenagan bersamanya akan terus berlegar di fikiran anda selama beberapa hari ke depan. Abu Ubaidah juga tidak terkecuali.

Kami kemudiannya berjaya mengesan kembali mayat Mujahid Chechen, Shamil Gergebil dan tiga Mujahidin yang lain, mereka telah terkorban di Gunung Walid selama lebih daripada tiga minggu lepas. Subhanallah, mayat mereka ketika dijumpai masih di dalam keaadaan utuh dan baik; salah seorang mayat sahabat (Muhammed Derghin) kelihatan seperti masih hidup (matanya terbuka dan kulitnya masih merah)! Sebaliknya mayat-mayat tentera Rusia yang terbunuh di dalam pertempuran yang sama kelihatan amat daif sekali. Di antara mayat-mayat mereka, dalam masa 3+ minggu, terbunuh di dalam operasi yang sama, telahpun reput (di dalam salji). Muka salah seorang daripada mereka telah hancur dimakan gagak-gagak dan kepala mayat salah seorang pegawai pemerintah mereka telahpun kosong, yang mana sepatutnya berisi otak!

Kesemua sahabat-sahabat daripada unit kami telah pulang dari Grozny. Perjalanan tersebut merupakan satu pergerakan di kawasan pergunungan di dalam musim sejuk yang panjang, semasa perjalanan tersebut, beberapa kehilangan jiwa telah berlaku dan satu barisan Mujahidin *** (sepanjang 6km) telah terpecah dua. Barisan pertama yang terbesar telah mengambil masa selama empat hari untuk tiba di titik pertemuan (meeting point). Cuba bayangkan betapa payahnya perjalanan ini yang perlu kami lalui itupun kami mempunyai tubuh badan yang sihat dan mempunyai rehat secukupnya pada permulaan perjalanan, anda boleh bayangkan betapa mustahilnya bagi Mujahidin untuk mengembara sambil bertempur sejauh 40-50km di dalam wilayah yang di kuasai tentera Rusia. Barisan kedua pula sering pula di kejar oleh pesawat-pesawat dan pengawal-pengawal Rusia (Khalil Ibrahim (Turki) telah mengalami kecederaan sewaktu berundur dari Grozny, dan telah gugur setelah mengalami kecederaan lain serta kepenatan). Ramai sahabat-sahabat tertidur walaupun di dalam waktu berhenti yang pendek, dan beberapa sahabat yang lain terpaksa menggunakan tongkat untuk mengejutkan mereka dan menggerakkan mereka ke hadapan. Selain daripada itu beberapa orang sahabat yang lain telah tertidur dan meninggal dunia di dalam kesejukkan salji, tanpa di sedari oleh yang lain. Beberapa orang pula telah tersesat jalan dan tidak dapat ditemui semula. Satu pasukan yang terdiri daripada tiga Mujahidin Chechen yang telah berjaya ditemui semula mendakwa bahawa mereka telah tersesat di pergunungan itu sejauh beberapa batu sehingga mereka tidak berdaya untuk meneruskan perjalanan lagi di sebabkan lapar dan keletihan yang amat sangat.

Kemudiannya, Alhamdulillah, mereka terdengar bunyi pergerakan sesuatu di dalam salji dan terserempak dengan seekor babi hutan. Tanpa berlengah lagi, mereka menembaknya, lalu memasaknya dan terus makan. (Allah menghalalkan untuk kamu memakan yang haram di ketika mana tiada makanan halal yang lain untuk di makan, tambahan lagi ia merupakan kewajipan untuk kamu makan makanan tersebut kerana jika sebaliknya kamu akan mati jika tidak memakannya). Setelah itu mereka berupaya kembali meneruskan perjalanan sehinggalah mereka terserempak dengan sekumpulan pengawal Mujahidin. Sebenarnya banyak lagi kisah keberanian dan kesukaran yang di hadapi oleh setiap pejuang yang mana tidak dapat diketahui. Dua orang Komander telah terkorban (Aslambeg & Khunkapash). Field Commander Islamil (yang memakai penutup mata sebelah) telah gugur minggu lepas semasa di Grozny. Seperti biasa (Abu *** menceritakan kembali kisah ini kepada saya), Komander Ismail gugur setelah berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir dengan secara berani dalam mempertahankan sahabat-sahabatnya yang lain. Tentera Rusia telah memasuki sebuah bangunan sekolah yang bertingkat-tingkat di tengah bandar Grozny dan Ismail bersama sepuluh orang sahabatnya telah menyerang tentera tersebut dan beliau telah memberitahukan kepada beberapa Mujahidin (dari pasukan yang lain) agar bertahan di jambatan yang bersebelahan bagi mengelakkan pasukan bantuan Rusia tiba ke situ. Setelah pertempuran jarak dekat telah berlaku di bangunan tersebut, mereka telah berjaya menawan tingkat bawah bangunan dan mengepung tentera Rusia yang berada di tingkat atas. Beliau kemudiannya melaungkan kepada pasukan tentera Rusia itu agar menyerah diri menerusi tangga bangunan itu. Beberapa lama kemudian, di luar pengetahuan beliau, pasukan yang sepatutnya mempertahankan jambatan tersebut telah berundur tanpa memberitahu beliau terlebih dahulu. Seperti yang di sangkakan, sewaktu Ismail menawan bangunan itu, beratus-ratus tentera Rusia telah melintasi jambatan tersebut dan terus mengepung bangunan sekolah itu. Sepuluh sahabat itu telah berbalas tembakan dari atas dan dari luar bangunan itu. Ismail merupakan orang yang pertama tercedera, tetapi beliau meneruskan perjuangan dan masih dapat mengarahkan sahabat-sahabatnya. Seterusnya, sebutir bom tangan telah di lontarkan ke arah mereka, di mana pada saat itu Ismail melompat ke atas sahabat yang berdekatan dengan beliau, untuk melindungi sahabat itu dari letupan bom tersebut! Beliau mengalami kecederaan parah akibat percikan bom itu (seluruh belakangnya) dan beliau syahid tidak lama selepas itu. Sahabat-sahabat yang lain terus berjuang sehinggalah ketibaan Pasukan Bantuan Mujahidin yang berjaya menebusi kepungan tentera Rusia dan memberi laluan untuk sahabat-sahabat itu keluar dari situ. Pertempuran tersebut tentunya amat sengit dan pergerakkan Mujahidin itu amat pantas. Dalam sepuluh sahabat yang terkepung itu, lima orang dapat melepasi kepungan itu dengan selamat, dan lima orang yang lain telah syahid dan tertinggal di dalam bangunan tersebut (sekarang ini di kuasai oleh Rusia). Ismail adalah Komander Chechen yang merupakan salah seorang saudara Khattab yang tertua dan paling dipercayai serta di geruni. Beliau merupakan salah seorang daripada beberapa sahabat yang berjuang menentang Rusia sawaktu operasi yang pertama di dalam Peperangan Pertama ( mempertahankan Grozny pada Disember 1996). Beliau mempunyai tubuh badan yang sasa, dan tinggi serta merupakan salah seorang sahabat yang tiada langsung perasaan bangga diri- sentiasa tersenyum, peramah dan mudah di buat kawan dengan sesiapa sahaja samada beliau mengenalinya atau tidak.

Salah seorang lagi sahabat baik saya ialah Saeed Mohammed dari Ctari-Atagi (sebuah bandar di Chechnya). Saeed adalah Komander Seksyen di bawah Komander Abu Dharr dan beliau gugur didalam satu pertempuran di Grozny, pad minggu lepas. Saya baru sahaja mendapat berita tentang seorang sahabat saya yang lain, Badruddin, telah gugur di saat pertama operasi menentang kemaraan tentera Rusia. Khaleel Ibrahim (Turki) juga telah syahid. Beliau, seperti sahabat-sahabat yang lain juga, telah gugur sewaktu perjalanan yang sukar ke Selatan di sebabkan oleh kecederaan yang di alamainya di Grozny.

Alahmdulillah, ia merupakan satu rahmat dalam mengenali sahabat-sahabat tersebut kerana mereka merupakan di antara yang elit di dalam pasukan Mujahidin. Apa yang saya tahu beberapa sahabat yang terbaik merupakan Syahid yang pertama. Meraka mendapat syahid dan kita berasa sedih kerana mereka tidak lagi bersama kumpulan kita ( banyak keberkatan yang lebih daripada kumpulan yang baik dan sahabat-sahabat itu adalah di antara yang terbaik). Walaubagaimanapun, yang ganjilnya mereka yang syahid itu dirasakan seperti orang yang anda kenali telah pergi buat seketika dan di hati kecil anda , anda yakin akan bertemu mereka kembali!

Pihak tentera Rusia begitu terdesak. Semua orang bersetuju bahawa peperangan ini lebih sengit dan amat berbeza dengan keadaan peperangan yang lepas. Mereka bergerak secara sistematik untuk mengepung Mujahidin dan mencuba untuk menhalang sebarang pergerakan. Serangan bom tanpa menentukan sasaran (seperti binatang, mereka mengebom setiap perkampungan dan kenderaan tanpa mengira samada iainya orang awam atau Mujahidin), Special Forces juga di hantar di kawasan puncak pergunungan, mereka cuba mencari inisiatif keatas Grozny dengan memulakan perang ke atas kami. Pengeboman (Grads, Pesawat, Artilery) bertambah sengit dengan penggunaan bom yang beratnya sehingga beberapa tan. Semalam, sebuah pesawat telah menjatuhkan bom di sebuah padang bersebelahan dengan kedudukan kami, berjarak dalam 100m, telah menggegarkan seluruh isi rumah dan menyebabkan keretakan yang teruk. Kami juga telah melihat pesawat terbang begity rendah (mungkin 150m) dan menjatuhkan dua butir bom percikan (shrapnel bom) – dua silinder yang dijatuhkan menggunakan parachute dan meletup di udara. Dua hari lepas, sedang saya melelapkan mata di dalam *** ( yang di letakkan di dalam ***) di luar ***, kemudian kami telah dikejutkan oleh letupan roket-roket sepanjang pinggiran ***. Kami telah membuat keputusan untuk bergerak ke kedudukan yang lebih selamat dan di dalam perjalanan itu, kami telah terlihat dua orang Mujahidin (Pasukan Arbi Barayev), mempunyai kedudukan di tengah-tengah letupan tersebut yang menyebabkan mereka Syahid serta-merta- Saya tidak akan menceritakan kecederaan mereka. Semalam, ketika saya sedang mendapatkan air, tembakan meriam telah meletup di kawasan sekitar saya itu. Di waktu malam, kami akan di jadikan sasaran roket-roket dan meriam yang menggegarkan rumah-rumah di sini. Semuanya yang tersebut ini merupakan perkara biasa yang berlaku di sini dan sememang bukannya suatu yang ganjil- tetapi ia dapat menunujukkan apa yang Mujahidin (dan saki baki orang awam Chechen) hadapi di ketika ini. Bunyi engin pesawat yang terbang di atas kepala amat membingitkan (sewaktu bunyi engin pesawat tersebut dapat di dengar, ia telahpun menembak atau menjatuhkan bom – dan jika anda telah di jadikan sasaran, anda tidak sempat mendengar apa-apa kerana roket bergerak lebih laju daripada bunyi!) Bunyi bedilan meriam dan grads adalah merupakan ujian yang amat berat walaupun kepada hati yang amat berani. Penghuni bilik akan terdiam seketika dan setiap penghuni akan membaca doa –doa pendek! Jikalau anda berada di tengah-tengah sasaran, anda tidak sempat untuk mendengar sebarang bunyi amaran – hanya yang anda dapat dengar ialah boom! [Nota daripada Azzam Publications: Suatu hari Rasulullah S.A.W telah ditanyakan, “adakah Mujahid akan di kenakan ujian di dalam kubur?” Rasulullah S.A.W menjawab. “Hayunan mata pedang di atas kepalanya sudah cukup untuk menjadi ujian baginya”, maksudnya barangsiapa yang melalui pengalaman pengebomanan ini untuk Allah, telah membuktikan imannya kepada Allah, maka tidaklah perlu lagi untuk mengemukakan sebarang soalan teori mengenai imannya.]

Orang awam semakin letih dan muak dengan peperangan. Mereka yang tertinggal kerana tiada tempat lain yang mereka boleh pergi lagi ataupun kerana mereka tidak mampu untuk berpindah. Setiap hari lebih kurang 12 orang terbunuh di sini. Terlalu banyak pelanggaran hak asasi manusia yang berlaku di sini: shrapnel bombs (bom percikan), fuel bombs (bom api), dan sebagainya dan musuh menggunakannya tidak kira kepada sesiapa sahaja, samada orang awam ataupun Mujahidin. Amat terang sekali bahawa Barat merupakan sebahagian daripada peperangan ini. Lihatlah cara mereka menyelesaikan isu, mengugut, mengadakan sekatan bertahun-tahun lamanya untuk menyeksa Muslim (Afghanistan, Iraq, Indnesia, Pakistan, etc.) dengan alasan yang kecil (hak wanita, demokrasi, tuduhan keganasan) tetapi terus membutakan mata, memekakkan telinga bilamana suatu perkara itu sesuai dengan kehendak mereka dan serta merta menghapuskan sekatan (lihatlah di Israel dan Serbia). Ketika letupan (tuduhan ke atas Chechen tetapi yang melakukannya adalah Rusia) meletup di Moscow, mereka mengatakannya keganasan, tetapi bila pasukan tentera yang besar (Christian) mengebom sebuah negara yang kecil hingga hancur, sengaja menjadikan kediaman dan orang Islam sebagai sasaran, memperkosa dan mencuri serta merampas (kami telah menangkap tiga orang tentera Rusia mencuri di *** tempoh hari) untuk kepentingan mereka, mereka hanya berdiam diri dan sekadar komen yang tiada bermakna sahaja yang dapat didengari. Pada waktu yang sama memberikan pelbagai bantuan kepada tentera tersebut. Mereka langsung tidak melakukan sebarang tindakan untuk menyembunyikan hal ini, dan kenapa harus mereka risau kerana kita mempunya pemerintah (kononnya) Islam seperti Raja Fahd, yang mana telah mengeluarkan Keputusan Di Raja untuk mengharamkan sebarang doa kepada Mujahidin di masjid-masjid di Arab Saudi.

Beratus-ratus barisan kenderaan perisai telah disaksikan tiba di *** dan seperti yang telah saya perkatakan di atas, peperangan semakin bertambah dan sengit. Semua itu adalah tanda-tanda untuk melakukan serangan sengit untuk menamatkan peperangan ini sebelum pilihanraya dan musim bunga yang semakin hampir. Sebenarnya peperangan ini adalah di antara Mujahidin dengan musuh dari seluruh dunia. Pihak Rusia mendapat sokongan (terang-terangan) dari segenap segi daripada Barat dan Yahudi. Cara peperangan yang mereka gunakan secara terang-terangan nampaknya dicadangkan dan di bantu oleh pihak luar yang bertujuan untuk menhancurkan Mujahidin di Chechnya yang berjumlah begitu kecil ini, mereka tidak akan dapat melakukannya, InsyaAllah sehinggalah bumi ini akan di basahi darah setiap Mujahid di Chechnya.

Alhamdulillah, Mujahidin meletakkan harapan mereka hanya kepada Allah, dan sudah mencukupi bagi kami bagi menentang dunia yang ganjil yang kami tinggal ini.

Empat hari berlalu….

Tentera Rusia bergerak pantas dan melakukan serangan bom dengan sengit. Pesawat-pesawat terbang di udara pinggiran kampung untuk mencari sebarang pergerakan kenderaan dan aktivity sebelum mengebom saki baki bangunan –bangunan yang masih belum musnah. Grads, kereta kebal dan meriam katak (howitzer artillery), fuel bomb (bom api) yang menyebabkan kemusnahan teruk, shrapnel bom dsbnya. walaubagaimanapun, pada pagi semalam, sejurus selepas subuh di ***, aku telah mendengar bunyi deruan kapal terbang kipas pada paras yang tinggi. Aku ingatkan iainya hanya sebuah pesawat pengintip yang sememangnya terbang melintasi udara (beberapa kali sejam). Selepas seminit lebih kurang, *** telah di kejutkan dengan letupan bom berat meletup di seluruh *** (tidak kurang besarnya daripada sebuah *** yang besar). Inilah kali pertama aku melihat cara pengeboman karpet (carpet bombing), (pengalamannya hampir sama dengan Grads) walaupun mereka sering menyerang Grozny dengan ini. Setiap orang mula berdoa dan menunggu dinding bangunan kami pecah dan meletup bila tiba saatnya. Alhamdulillah, Allah telah melindungi kami. Kebanyakkan yang ramai tercedera dan terbunuh adalah orang awam, di ketika tentera Rusia cuba mengasak dengan lebih teruk. Tentera Rusia juga membuat penerbangan rendah di kawasan puncak-puncak tinggi. Semalam, kami semua melihat sebuah pendaratan besar-besaran di tanah tinggi untuk membuata liputan ke seluruh Lembah ***. Alhamdulillah, mereka telah menghulur tengkuk mereka terlebih sedikit hinggakan sahabat-sahabat telah berjaya menembak jatuh sebuah helikopter beserta isinya, sewaktu mereka mendarat berdekatan dengan kampung *** beberapa minit ke selatan ***. Sepanjang puncak-puncak di *** telah diserang oleh tentera darat (infantry), dan Alhamdulillah kesemuanya telah dapat dipatahkan.

Selain Abu Ubaidah (Yaman) dan Abul-Abbas (Kuwait), aku mendapat tahu bahawa Abu Mujahid (salah seorang Junior Chechen Komander di bawah Abu Jafar Al-Yemeni) dan Jauwhar Al-Mongoli telah gugur. Berhampiran disini, keesokkannya sebuah pesawat Rusia telah menembak roket ke sasaran *** yang mana sekumpulan kecil kontijen Abu Jafar sedang tidur, telah membunuh Khallah Al- Madani (Madinah) dan mencederakan beberapa sahabat yang lain ( ini menunjukkan bahawa daripada 7-8 orang di antara kami yang pernah berkongsi bilik di ***, empat orang telah gugur). Sudah tentu ramai lagi syahid yang saya tidak sempat kenal dan lihat.

Tentang hal diatas, Alhamdulillah semangat kami tinggi dan sahabat-sahabat sedang menanti operasi-operasi yang besar. Sekarang ini cuaca nampaknya berkeadaan bertambah baik, permandangan amat indah walaupun kelihatan masih terdapat lagi salji-salji dan pokok-pokok masih tidak berdaun lagi. InsyaAllah, pada akhir Mac ini, musim sejuk akan meninggalkan kami dan musim panas akan menemui kami. Walaubagaimanapun sementara waktu ini tentunya kita akan mendapat perkembangan baru, jadi berdoalah agar semuanya berjalan lancar. InsyaAllah berita di masa hadapan tentunya baik.

Petikan diari Brother X (Rakyat Norway), Chechnya, Februari 2000

Fatwa Sheikh Sheikh Muhammad Bin Salih Al-Uthimeen.(Tambahan 26 Feb 2000)

Assalamualaikum.

Soalan:

Kita telah mengetahui dengan jelas apa yang dialami oleh saudara-saudara kita di wilayah Kaukasus, terutamanya di Chechnya. Mereka telah disiksa, dibunuh secara beramai-ramai di dalam peperangan yang keji. Orang-orang Islam di serang tanpa mengira usia dan jantina. Perkampungan mereka dibedil, sekolah dan hospital serta tempat-tempat awam dibom. Jadi apakah hukumnya menghantar sedekah dan zakat kepada mereka di sana? Dan apakah hukumnya membantu mereka dengan jiwa dan harta?

Jawapan:

Hukum menghantar sedekah dan zakat kepada orang-orang Islam di sana adalah dibenarkan kerana kutipan zakat boleh diagihkan kepada orang-orang miskin dan juga Mujahidin, manakala sedekah mengandungi lebih dari itu. Saya berdoa agar Allah merahmati saudara kita di Chechnya dan di tempat lain, semoga Allah memeberikan kemenangan kepada mereka dan memusnahkan musuh mereka. Sesungguhnya Allah sahajalah Yang Maha Berkuasa ke atas segala-galanya.

Sheikh Muhammad Bin salih Al-Uthaimeen

Fatwa dari Sheikh Ibn Jibreen berkenaan keadaan di Chechnya (Tambahan 26 Feb 2000)

Abdullah bin Adburrahman bin Abdullah Al Jebreen

Perkara: Keadaan Mujahideen dan tugas Muslim terhadap mereka.

Syukur kepada Allah. Selawat dan salam ke atas Junjungan Muhammad. Ia adalah terang apa yang berlaku sekarang ini di republik Chehcnya dan Dagestan, dan apa yang Muslim sedang hadapi, pembunuhan beramai-ramai secara kejam, kerosakan dan penindasan komunis, yang menyebabkan penyakit kepada penduduk di sana tanpa ada sebarang tujuan hanya kerana mereka adalah orang yang beriman kepada Allah.

Penindasan ini sepatutnya menyedihkan setiap Muslim, dan mewajibkan mereka bertindak pantas dan memberi perhatian kepada saudara-saudara yang terseksa. Rasullullah bersadba: “Mereka yang beriman adalah bersatu seperti jisim”.

Dan bersatu seperti jisim (satu tangan) bermaksud menolong satu sama lain dan sama-sama menuju kemenangan dan mengalahkan pihak musuh bersama-sama. Alah telah memerintahkan Muslim untuk menyelamatkan saudara mereka di mana-mana. Dan menunjukkan rasa belas kasihan kepada mereka adalah simbol keimanan dan persaudaraan yang menyatukan Umat Islam dan inilah yang dimaksudkan oleh Rasulullah yang menggambarkan Muslim sebagai satu badan, jika sebahagian daripada anggota merasa sakit, ia akan dirasakan juga oleh seluruh badan.

Daripada bukti di atas, adalah diwajibkan ke atas semua Muslim untuk:

1- Memohon doa kepada Allah untuk saudara-saudara kita agar Allah memberi kemenangan kepada mereka, dan memusnahkan musuh mereka.

2- Membantu mereka secara fizikal, dan membekalkan mereka dengan senjata peperangan untuk mempertahankan diri mereka.

3- Membekalkan dengan keperluan mereka, dari duit, makanan, kain, pakaian, bekalan perubatan dan apa-apa yang diperlukan untuk mengelak mereka dari terseksa.

Jihad dari segi kebendaan, amatlah besar pahalanya, memandangkan banyak surah yang mmengajak Jihad secara ruhani. Contohnya:“Keluarlah kamu (ke medan pertempuran) dengan berjalan kaki atau berkenderaan dan berjuanglah dengan harta dan dirimu di jalan Allah. Demikian itu lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui” [9: 41] ..” (Iaitu) bahawa beriman kamu kepada Allah dan rasulNya dan berjuang pada jalan Allah dengan harta dan dirimu. Itulah yang terlebih baik bagimu, jika kamu mengetahui.”[61:11]

Oleh itu adalah penting untuk para Muslim perihatin terhadap saudara-saudara mereka. Sesiapa yang tidak peduli mengenai mereka, bukanlah tergolong dalam golongan mereka. Semoga Allah mengangkat ‘bendera’Nya, dan menjadikan kemenangan berpihak ke agamaNya, dan semoga Allah merestui Mujahidin di mana-mana.

Diperkatakan oleh: Abdullah Al jabreen .Ahli Majlis Fatwa (Arab Saudi) yang telah bersara.

Menteri Luar Britain, Robin Cook ‘bersependapat’ dengan Penjenayah Perang Vladimir Putin (Tambahan 26 Feb 2000)

” Saya dapati gaya beliau begitu ‘menyegarkan’ dan terbuka dan kami bersependapat antara satu sama lain .”
kata beliau sewaktu memberi ulasan mengenai penjenayah perang Putin, Moscow, 23 Februari 2000

Dan Muslim British terus menyokong parti Buruh.

Adakah Barat Menyokong Rusia dalam Menghancurkan Muslim Chechen? Hakimnya Adalah ANDA !(Tambahan 21 FEB 2000)

Anda boleh berkata dengan melihat gambar apa yang anda tidak boleh berkata melalui seribu bahasa.

“Kami sedang memperbaharui dasar perhubungan kami. Kami mempertimbangkan semua orang sebagai rakan strategik yang penting sebagai menjamin kesejahteraan di eropah dan seluruh dunia” petikan daripada Menteri Luar Igor Ivanov semasa menghadiri sesi soal jawab bersama para wartawan di Robertson, 15 Februari 2000..

“hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang yahudi dan nasrani menjadi pemimpin-pemimpin (mu), sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa di antara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka…” [Quran 5:51]

Adakah Sebelah atau Kedua-dua Kaki Basayev telah Dipotong?

Komandan Tempur Shamil Basayev telah mengalami kecederaan kecil pada sebelah kakinya ketika di dalam perjalanan dari Grozny ke kawasan pergunungan di Chehnya. Beberapa jari kakinya telah dipotong, tetapi bukanlah seluruh sebelah kaki atau kedua-duanya seperti yang didakwa oleh Media barat. Kami ingin meyakinkan sekali lagi kepada para penyokong Mujahidin bahawa beliau tidak menderita kecederaan yang serius–selain daripada jari kakinya yang terpotong, dia berada di dalam kesihatan sempurna dan masih boleh berjuang sepenuhnya di medan tempur kelak. Bukti dari kenyataan ini akan dilihat dari aksinya, bukan kata-kata, insya-Allah, ketika dia mengetuai pasukan Mujahidin menentang Rusia di selatan Chehnya kelak.

Kami juga ingin mengingatkan para pelawat ke laman ini bahawa Jihad tiada kena-mengena dengan personaliti seseorang. Andaikan Komandan-Komandan Tempur Basayev dan Khattab terkorban, perang ini tidak akan tamat. Di sana masih ramai lagi komandan, baik dari Chehnya mahu pun dari luar, yang akan mengambil tempat mereka.

Perhatikanlah bagaimana Media Barat menyokong pihak Russia 100% dalam kempen pembersihkan etnik rakyat Chechen

Baru-baru ini kami menerima sejumlah e-mail, daripada orang Islam dan juga bukan Islam dari barat, dimana mereka menyatakan bahawa media-media barat menyokong gerakan Checnya. Walaupun kami mengaku bahawa terdapat segelintir pemberita – pemberita organisasi media barat yang jujur, kami juga telah diberitahu tentang sokongan yang meluas tentang mereka lebih 1400 tahun dahulu daripada Allah S.W.T didalam Al-Quran, bila dia menyatakan:

“Telah Nyata Kebencian dari mulut mereka, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi” [Surah Ali Imran: Ayat 118]

Jelas sekali ianya adalah suatu perkara yang besar untuk membuat kenyataan yang tidak diperakukan bahawa media – media milik organisasi barat, yang sepatutnya memperjuangkan keamanan didunia masa kini, sebenarnya menyokong kekuatan 100 000 tentera Russia terhadap rakyat yang tidak bersenjata. Oleh itu kami akan menyediakan berita utama berikut bagi anda membuat penilaian sendiri:

Pemberontak-pemberontak kerapkali terpukul bertalu-talu telah menyebabkan mereka tewas dan melarikan diri dari Grozny, Checnya, tetapi masih enggan tunduk, berita Times (1Hb Febuari 2000) Janine di Giovanni telah gagal menerangkan “Pukulan bertalu-talu” yang dihadapi oleh pihak Russia dimana mayat “20 kehilangan nyawa setiap hari” akan ditayangkan di laman ini tidak lama lagi insyaallah. Beliau menggunakan istilah “Melarikan Diri” dimana ianya layak digunakan oleh orang pengecut, seperti tentera-tentera Russia yang melarikan diri dengan tergopoh gapah sehingga meninggalkan rakan-rakan mereka yang tercedera. Beliau juga menggunakan ayat “Ditewaskan” seperti pihak Mujahidin menewaskan kekuatan Russia 10 kali lebih teruk dari apa yang dinyatakan sepanjang 2 minggu pertempuran di Bulatan Minutka. Akhir sekali beliau mengakhirinya dengan “Enggan Tunduk”, sepertinya pihak Mujahidin dijangkakan akan tunduk kepada tentera Russia yang kaki alkohol dan tidak bermoral. Pihak Mujahidin samasekali tidak akan tunduk dan merendahkan diri kepada sesiapa pun kecuali Allah S.W.T, seperti sejarah yang akan berulang semula pada bulan Ogos 1996, dimana seramai 1500 tentera Mujahidin telah dikepong oleh 10 000 tentera Russia di Grozny, akhirnya telah menemui kemenangan.

Pejuang – pejuang Chechen telah “Meninggalkan Grozny”, BBC (1hb Febuari 2000) “Meninggalkan” bermaksud putus asa dan pergi meninggalkan pihak awam bagi pihak tentera-tentera Russia ‘Menjaga’ nilai-nilai kemanusiaan mereka.

Di Grozny, suatu simbolik kemenangan bagi Russia, Time (1hb Febuari 2000) – Adakah Time memaksudkan bahawa ‘simbolik’ kemenangan dan kejayaan yang cemerlang yang diperolehi oleh Russia sepertimana peperangan pertama pada 1994 – 1996?

Pemberontak – pemberontak melarikan diri bila tentera-tentera Russia meningkatkan serangan, Berita Washington Post (1hb Febuari 2000) – Bagaimanakah pihak Chechen ‘melarikan diri’ dari Grozny bilamana mereka telah terkepong sepenuhnya disepanjang beberapa bulan yang lalu, sepertimana yang di dakwa oleh media barat?

Shamil Basayev, pakar tentera Moscow, hampir kehilangan nyawanya, AFP (2hb Febuari 2000) – Seperti FSB Russia memperolehi mata ‘hampir kehilangan’ bila mereka hanya mengorbankan 293 rakyat awam Russia yang tidak berdosa pada bulan September 1999 semata-mata mahu memulakan perang ini? Malangnya bagi pihak Russia dan penyokong-penyokong Barat, ini bukannya peperangan yang mementingkan personaliti. Sekiranya Basayev dan Khattab terbunuh, adakah mereka fikir bahawa tidak akan ada seorang pun akan menentang Russia? Malang sekali bagi pihak Mujahidin, bila Jurucakap Pengganas Wanita Russia Madeline Albright menyeru Moscow bahawa mereka mesti menghentikan peperangan ini kerana ianya boleh menjadi pemangkin bagi puak pelampau dan mengundang lebih ramai puak pelampau di wilayah ini.

Tentera – tentera pemberontak melarikan diri setelah dipukul teruk telah mengakibatkan kejatuhan Grozny, Berita The Times (2hb Febuari 2000) – Cik Di Giovanni mendapati bahawa beliau agak sukar untuk menyembunyikan perasaan riangnya. Apakah jenis bentuk ‘kekalahan’ yang membenarkan keseluruhan kekuatan pertahanan mengundurkan kesemua senjata-senjata? Adakah beliau lupa apa yang terjadi dengan Russia pada 1996 selepas “Tentera pemberontak yang dikalahkan” meninggalkan Grozny, hanya untuk mengumpulkan kekuatan sebagai satu taktik peperangan? Mungkin beliau akan sedar fakta ini bila beliau bangun daripada emosi kegirangannya.

Mungkin seseorang itu perlu memikirkan tentang ayat dan pernyataan – pernyataan yang berikut:

“Dan berapa banyak nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikut(nya) yang bertaqwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka dijalan allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang bersabar”[Surah Ali Imran : Ayat 146]

“Maka, sesiapa yang berkemahiran dalam menggerakkan musuh dengan mengadakan situasi yang mana dia sendiri mestilah yakin; mereka menggoda dia dengan sesuatu yang dia sendiri pasti untuk mengambilnya, dan dengan keuntungan umpanan yang berpura – pura, mereka akan menunggu beliau dengan sepenuh kekuatan.”(Mo Tzu, 479-381 BC)

“Mereka yang menyerang kemudian melarikan diri Kembali untuk berperang pada hari lain” (Bob Marley, 1945 – 1981)

Peperangan ini masih belum berakhir lagi. Insyaallah pihak Mijahidin akan menghabiskan mereka kali ini apa yang mereka tidak boleh selesaikan pada peperangan yang pertama dan juga di Afghanistan.

Adakah peperangan ini antara Islam dan Kristian?

Kami telah menerima beberapa e-mail dari mereka yang percaya peperangan ini tiada kaitan dengan Agama, jadi kami tidak akan kerap memperkatakan mengenai agama di dalam berita dan artikal kami. Reaksi untuk perkara ini, kami ingin menyatakan fakta berikut:

a) Islam adalah Cara Kehidupan. Islam tidak membezakan urusan agama perseorangan dan urusan politik yang melibatkan penganutnya. Tidak ada perpisahan dalam Islam antara agama dan politik. Setiap urusan yang melibatkan Muslim adalah urusan Islam, samada ia berkaitan dengan kemiskinan, pengangguran, peperangan, kebuluran dan jenayah.

b) Kerajaan Barat menyokong Russia 100% dalam pembersihan bangsa Chechnya yang Muslim. Bukti untuk ini adalah Pertubuhan Bersatu (United Nations) belum membuat apa-apa pengumuman, atau pun keputusan, mengenai peperangan di Chechnya. Memandangkan ‘pelampau’ Muslim yang diperangi, tiada apa-apa pun diperkatakan oleh Negara Barat. Semasa Perang Bosnia (1992-95), Barat mengeluarkan perintah larangan bersenjata terhadap Muslim Bosnia walaupun hanya untuk mempertahankan diri sendiri. Apabila peperangan tersebut menarik beratus Mujahidden lain dari pelusuk dunia untuk menyelesaikan masalah itu, dan mereka mula mengalahkan Serbs, Barat mula gelabah dan serta-merta menamatkan Peperangan tersebut di mana mereka tidak melakukan apa-apa 3 tahun sebelum itu. Perjanjian Damai Dayton ditandatangani hanya untuk perdamaian pura-pura Bosnia tetapi tujuan utama adalah kerana ‘penyingkiran semua tentera asing.
Setiausaha Israel Negeri Madeleine Albright merasa risau kerana sekali lagi Mujahideen menerima bantuan kewangan, barangan dan bantuan yang lain dari saudara-saudara mereka di seluruh dunia dan peperangan yang berlanjutan akan mengundang lebih ramai Mujahideen ke situ. Oleh itu, dia sedang cuba menamatkan peperangan ini selepas tamat perjalanan Putin dalam Mac tahun ini. Walaubagaimanapun, ini adalah Chechnya, bukan Bosnia atau Kosova. Muslim Chechen tidak mahu menyerah dari semenjak beratus tahun yang lalu dan insya Allah, beratus tahun yang akan datang.
Oleh itu, apa saja tindakan Kerajaan Barat adalah kerana memenuhi kepentingan mereka sendiri, bukan kerana kepentingan “rakyat awam yang tidak berdosa” dan “pelarian” yang sering diwar-warkan oleh mereka.

c) Pertubuhan Media Barat juga menyokong Russia 100% kecuali beberapa wartawan yang tidak berat sebelah yang mana lapuran dan artikal mereka jarang diterbitkan. Bukti penyokongan mereka boleh didapati di dalam artikal di atas.

d) Russia telah menceroboh Chechnya kerana rakyat Chechnya adalah Muslim yang tidak mahu menjadi hamba mereka. Lebih banyak penculikan, pembunuhan dan jenayah lain yang dilakukan di Moscow berbanding Chechnya. Lebih ramai rakyat asing yang dibunuh di Moscow berbanding Chechnya, tetapi Kerajaan dan Media Barat tidak bercadang untuk memperbesarkan isu ini, kerana ia dilakukan oleh ‘musuh’ dalaman berbanding pelampau asasi Muslim yang ganas dan liar.
Letupan di Bandar Oklahoma pada 1995 yang membunuh 168 rakyat Amerika dan telah disahkan adalah pekerjaan rakyat kulit putih Amerika. Letupan Kedutaan Amerika di Timur Afrika pada 1998 membunuh 224 orang dan mereka menuduh, tanpa sebarang bukti, Usama bin Ladin. Media Barat telah melupakan perbuatan rakyat putih yang merosakkan dunia, tetapi Usama bin Ladin dan setiap pelampau asasi Muslim yang ganas dan liar (sesiapa yang ingin menambah gelaran tersebut, sila maklum kepada kami) tidak pernah dilupakan, tetapi sentiasa diguna untuk menakutkan dunia. Oleh itu, peperangan dan konflik ini adalah dengan terang antara Islam dan musuhnya.

e) Kami membuat perbezaan yang nyata antara Kerajaan Barat dan rakyat Barat ketika menyatakan fakta di atas. Di negara Barat terdapat orang bukan Islam yang baik. Ramai antara mereka yang mengutuk ketidakadilan dan menentang penindasan, tidak kira dilakukan kepada siapa, samada Muslim ataupun tidak. Adalah kebetulan di mana kebanyakan penindasan dan peperangan sekarang ini dilakukan terhadap Muslim. Kebanyakan pelarian di dalam dunia ini adalah Islam. Kebanyakan pembersihan bangsa di abad yang lepas adalah Muslim, melebihi bangsa Yahudi Holocaust dengan kiraan berjuta-juta.

Kami menerima banyak e-mail dan sokongan dari mereka tersebut, yang tidak berat sebelah terhadap Muslim dan bukan Muslim tetapi adalah mereka yang ikhlas menyatakan salah adalah salah, bukan betul. Kami memperakui sokongan dari pihak tersebut dan mengucapkan terima kasih atas sokongan mereka, sokongan menentangan penindasan, tidak semestinya sokongan terhadap Muslim.

Kami ingin menekankan bahawa Mujahideen tidak mempunyai apa-apa terhadap rakyat biasa dari Negara Barat, yang tidak menyokong penindasan Kerajaan mereka terhadap Muslim.. Pegawai Tentera Khattab tidak takut sesiapa melainkan Allah. Sekiranya dia melakukan letupan di Russia, dia akan mengaku, tanpa rasa takut terhadap ‘pendapat awam’ atau ‘kutukan’. Walaubagaimanapun, sehingga hari ini, Khattab dan Basayev menafikan bertanggungjawab terhadap letupan di Russia. Khattab juga menyatakan baru-baru ini bahawa peperangan ini adalah menentang Empayar Kerajaan Russia, bukan rakyat jelata Russia. Pertama, ia adalah sebahagian dari Islam untuk tidak mencederakan rakyat yang tidak berdosa sewaktu peperangan dan kedua, ia bukanlah gaya perjuangannya. Khattab dan Basayev adalah Pegawai Tentera dengan banyak bantuan kewangan. Mereka tidak perlu untuk membuat perbuatan murahan seperti pencolekan dan pembunuhan mereka yang tidak berdosa semata-mata untuk mendapat pertukaran sedikit wang. Semua pencolekan rakyat asing di Chechnya, berbanding dengan jenayah ke atas rakyat asing di Moscow, telah dilakukan oleh penjahat Chechen, yang tidak ada kena mengena dengan Islam.

Bertentangan dengan itu, sesiapa yang menyerang Muslim dan mereka yang memberi sokongan terhadap peperangan ini samada dengan wang, perkataan atau perbuatan, Muslim menganggap mereka semua adalah musuh dan dari kumpulan yang sama.

“Agama kami, Islam, mengajar kami supaya bersopan santun, baik hati dan menghormati semua orang, tetapi apabila sesorang meletakkan tangannya terhadap kami, hantarlah di ke kubur “ [Malcolm X, Al-Hajj Malik Shabazz, 1925-1965]

1- Saya ingin berjuang di Chechnya ,bagaimana untuk sana ?

a)- Perjuang-perjuang di Chechen tidak memerlukan tenaga manusia sekarang ini.
b)- Segala perjalanan masuk dan keluar Chechnya ditutup buat sementara waktu akibat salji. Situasi akan kembali pulih pada bulan Mac/April.
C)- Jikalau anda tidak terlatih, pihak Mujahidin di Chechnya menasihati anda agar ke Afghanistan untuk mendapatkan latihan ketenteraan di sana.
d)- Azzam Publications hanyalah agensi berita.Kami tidak membantu atau membiayai sesiapa untuk berjihad.
e)- sesiapa yang berminat untuk berjuang(jikalau mereka seorang yang terletih) atau berminat untuk mengikuti latihan haruslah menghubungi ahli komuniti di tempat mereka dan negara-negara yang pernah melalui perang Jihad. Anda akan mengetahui mereka dan mereka mengetahui anda. Dalam kes ini anda hanya perlu berhubung dengan mereka yang dipercayai sahaja.

2-Bagaimana saya ingin menhulurkan derma kepada Muslim Di Chechnya ?

laman-laman web Qoqas ingin memaklumkan kepada anda semua yang ingin menghulurkan bantuan kewangan kepada kaum Muslim di Chechnya supaya jangan merbuat demikian sehingga kami memberi maklum balas kepada anda. Sebuah agensi di sana yang bertanggungjawab telah pun ditubuhkan bagi tujuan ini dan kami akan memberitahu anda secepat mungkin segala maklumat mengenai agensi ini termasuk maklumat mengenai bank dll. Adalah lebih baik anda menyimpan dahulu bantuan kewangan anda itu buat sementara waktu agar ia dapat disalurkan kepada badan-badan yang diiktiraf daripada menghantar bantuan kewangan tersebut ke badan-badan lain yang kewujudan mereka adalah diragui.

3- Bagaimana saya ingin membantu Pihak Mujahidin Di Chechnya ?

a)-Dengan berdoa kepada Allah (S.W.T) secara individual atau beramai-ramai.
b)-Dengan Mengikuti berita yang disahkan oleh Pihak Mujahidin melalui laman-laman web seperti QoqazWeb www.qoqaz.net, www.qoqaz.com dan www.kavkaz.com
c)-Dengan menghebahkan berita-berita kepada orang-orang ramai, dan tempat-tempat sesuai sebanyak mungkin dengan mengikuti langkah-langkah berikut:
i)Memberitahu orang-orang ramai mengenai laman web kami melalui laman wab anda.
ii)Dengan menhebahkan alamat-alamat web kami di masjid-masjid, pusat-pusat Islam,Universiti-universiti, semasa khutbah-khutbah Jumaat, di stesen radio tempatan serta mencetakkan rencana-rencana terbaru kepada imam-imam atau sahabat handai jika mereka tidak mempunyai akses ke Internet.
d)-Dengan mengutip derma daripada sahabat-sahabat, kaum-kaum keluarga, teman-teman sekerja. Derma-derma yang dikutip bolehlah disimpan buat sementara waktu kepada orang yang dipercayai sebelum dihantar ke organisasi-organisasi yang telah disahkan. Kami tidak menerima atau mengutip derma bagi pihak kami kerana kami hanyalah sebuah agensi berita.
e)-Jika anda bekerja atau mengenali sesiapa yang bekerja di badan-badan sukarela, sila beritahu mereka yang pihak Mujahidin amat memerlukan doktor-doktor, jururawat-jururawat, dan bekalan perubatan serta perkasas-perkasas kecil yang mengandungi pembalut-pembalut luka, antibiotik, ubat-ubat penahan sakit,alatan pembedahan dll, seorang doktor yang berpengalaman akan tahu bahan-bahan yang diperlukan .
f)-Setibanya di Chechnya, doktor-doktor serta pembantu-pembantu perubatan harus menghubungi turus unit-unit Komandor Shamil basayev dan Komandor Khattab.

4-Bagaimana sumber-sumber berita diperoleh ?

Pemberita -berita yang menemani pejuang-pejuang dari unit Khattab dan Basayuvlah yang menghantar berita, gambar-gambar, terus kepada kami. Mereka dilengkapi dengan peralatan seperti komputer-komputer, kamera-kamera dan komunikasi satelit. Tidak lama lagi, anda juga berkesempatan untuk melihat video di laman web kami. Kadang-kadang pemberita-berita mengaukan sewaktu peprangan selama sehari dua. Segala berita yang dilaporan di laman-laman web kami diperiksa oleh Komander Khattab dahulu.

5-Bagaimana untuk saya memperolehi temubual bersama Komandor Khattab dan Basayuv ?

Sekarang ini, temubual bersama mereka adalah rumit disebabkan mereka sibuk dengan aktiviti peperangan mereka. Walaubagaimanapun kepada pihak mereka media yang ingin menanyakan soalan-soalan kepada mereka bolehlah berbuat demikian melalui email, kami akan cuba sedaya upasa untuk mendapatkan segela jawapan anda. Kami awat kesali tidak dapat melayani sebarang pertayaan daripada pihak media seperti BBC, ABCNEWS, CNN dll.

6- Siapakah Foreign Mujahidin ? mengapa anda menggalarkan mereka sedemikian ?

Foreign Mujahidin “Luar “ adalah Pejuang Mujahidin yang bukan berasal dari Chechenya. Jumlah mereka yang menetap di Chechnya lebih daripada 5 tahun adalah begitu ramai sekali. Mereka tidak mempunyai niat peribadi terhadap peperangan ini melainkan membantu saudara -saudara Islam mereka yang lain kerana negara-negara Islam lain di seluruh dunia gagal membantu Chechnya . Pejuang menegakkan Islam dan berkeinginan untuk korban sebagai syahid dan mereka tidak lawan semata-mata kerana duit. Malah, sebahagian daripada pejuang Mujahidin ini adalah di kalangan orang-orang berada.

Kami memanggil pejuang-pejuang ini sebagai “foreign” untuk memberitahu semau kaum Muslimin bahawa peperangan ini bukan masalah dalaman di antara Chechenya dan Rusia, tetapi perjuangan ini adalah bagi menetang kaum Musyrikin (golongon kristian, komunis, Yahudi dll)

Sekiranaya menerima segala bantuan daripada Amerika, kami juga menerima segala bantuan daripada saudara-saudara Islam di suluruh dunia.

 

7- Apakah pegangan akidah Islam Chechen ?

Soalan ini tidak releven kerana pejuang Chechen adalah Beragama islam dan mereka terkorban akibat menegakkan agama islam walaupun islam di praktikkan di Chechenya ia menjadi tanggungjawab seluruh umat islam di dunia bangun mementang pihak Musyrikin. Beribu-ribu penduduk Chechen belajar mendalami islam dan mengamalkan Islam sepenuhnya di dalam kehidupan seharian mereka diantaranya termasuklah Sheikh Abu Umar Al-Saif Al-Qaseemi daripada semenanjuang Arab yang belajar islam secara Mendalam di Chechenya.

 

8- Adalah Mashkadov dan Kerjaan Chechen menyokong Mujahidin ?

Walaupun sedikit perbezaan antara pejuang Mujahidin dengan kerjaan Chechen, sebelum tercetusnya peprangan ini, tetapi Alhamdulillah, perbezaan ini hampur luput akibat daripada keadaan yang kami tirupa sekarang ini.
Aslan Mashkadov sendiri telah melantik Shamil basayuv sebagai ketua komandor di Chechenya selapas Chechnya dikuasai Rusia.
Mashkadov telah berudaha untuk berbincang dengan pihak Rusia setelah Rusia menyerang Chechnya kerana menyangka bahawa orang Chechen mempunyai kaitan dengan pengeboman di Rusia, tetapi beliau menemui jalan buntu setelah kejadian tersebut. Barulah beliau mengetahui bahawa Pihak Rusia berminat untuk mengkhianati Chechnya dan mulai daripada itu, beliau mula menyokong Mujahidin menentang Rusia.
Walaubagaimanapun. ada segelintir Chechen yang mewakili Rusia mengelilingi dunia bagi menyebarkan dakyah-dakyah yang tidak benar. Semua ini adalah semata-mata untuk memecahbelahkan orang-orang Islam di seluruh dunia . Oleh itu kaum Muslimin sekalian haruslah mengambil sikap tidak peduli terhadap mereka dan sebaliknya/sentiasa menikuti segala perkentangan terbaru di laman-laman web kami.

 

9- Bilahkah agaknya Muslim di Chechnya akan memenagi peprangan ini ?

Insha-allah dengan segala bantuan dan sokongan seluruh umat islam di dunia ini yang sentiasa mengikuti perkembangan terbaru setiap hari. Kita semakin hampur memenangi peprangan ini walaupun Rusia dapat menawan Grozny, berapa lamahkah mereka dapat bertahan di sana ? 1 bulan ? 1 tahun ? salah satu cara bagi Rusia memengi peperangan ini adalah melalui membunuh setiap pejuang Mujahidin tidak kira mereka daripada kalangan kaum Chechen ataupun tidak. Oleh sebab mereka ini berjuang kerana agama islam dan bukanya untuk Chechnya , Insha -Allah pihak Rusia tidak akan memenangi peprangan ini.

 

Analisa Terhadap 5 Perkara Yang Berlaku Di Chechnya Sekarang Ini.
1)-Komander Mujahidin Chechen iaitu saudara Khattab dan saudara Basayev tidak pernah gantar terhadap sesiapapun kecuali Allah s.w.t. Mereka berdua telah berkali-kali manafikan segala pendakwaan mengenai pembabitan mereka di dalam serangan pengeboman yang berlaku di Rusia tempoh hari. Jika betul mereka berdua yang melakukan serangan bom tersebut di Rusia, pasti mereka akan mengaku dan bertanggunugnjawab terhadap tindakan mereka itu. Walaubagaimanapun, serangan pengeboman tersebut adalah satu tindakan yang kurang bijak dan bukan taktik strategi peperangan cara Mujahidin Chechen samasekali. Walaupun laporan penafian rasmi daripada mereka berdua telah dikeluarkan serta di sokong bersama-sama dengan penjelasan yang diberikan oleh Mejar-General Vladimir Victorovich,namun sesetengah badan-badan pertubuhan Islam di United Kingdom tidak mempercayai akan laporan rasmi tersebut malah mendakwa bahawa kumpulan Mujahidinlah yang terlibat dalam serangan ke atas Rusia, hal ini pula telah menimbulkan keraguan terhadap kebolehkepercayaan (credibility) pertubuhan-pertubuhan ini.

2)-Amerika Syarikat,Yahudi, India dan negara negara Eropah yang lain dengan senyap-senyap menghulurkan bantuan kewangan bagi membantu Rusia menentang pejuang Islam Chechnya tetapi secara terang-terang, mereka menipu seluruh dunia dengan mengutuk perbuatan Rusia itu atas alasan menutupi segala bantuan rahsia yang mereka salurkan kepada pihak Rusia. Ekonomi di Rusia sebenarnya hampir tidak wujud, nilai mata wang mereka telah susut dan negara itu menanggung pelbagai hutang. Oleh itu, bagaimana pihak Rusia boleh menampung seramai 100,000 angkatan tentera Rusia di Chechnya dengan dilengkapi dengan alatan serba lengkap seperti senjata-senjata, kenderaan-kenderaan , pesawat- pesawat udara , segala pembekalan makanan, kos upah , bekalan elektrik dan bahan bahan pembakaran daripada sumber-sumber mereka yang cukup terhad? Selain itu, pihak Rusia juga menerima bantuan kewangan serta bantuan tentera daripada Israel dan Amerika Syarikat.

3)-Secara umumnya, pejuang pejuang Mujahidin dan Chechen adalah daripada kalangan yang berpengalaman luas di dalam peperangan atau lebih dikenali sebagai ‘ combat-hardened fighters ‘. Tiada pejuang- pejuang yang berpengalaman melindungi diri mereka masing masing di rumah-rumah, sekolah-sekolah, masjid-masjid dan hspital-hospital tatkala dihujani bedilan peluru dari pihak Rusia.Tetapi sebaliknya, mereka semua berlindung di tempaat- tempat khas yang lebih selamat seperti di gua-gua dan kawasan-kawasan pergunungan. Akan tetapi, mengapakah masih adanya usaha pengeboman terhadap rumah-rumah, sekolah-sekolah, masjid-masjid dan hospital-hospital masih lagi berterusan sambil mendakwa pihak Rusia sebenarnya melawan menentang keganasan yang berlaku di Chechnya sekarang ini? Apa dan kepada siapa sebenarnya mereka tujukan serangan bedilan tersebut? Rusia sebenarnya adalah negara pengganas, yang mengganas bukan sahaja terhadap orang- orang awam yang tidak berdosa di Chechnya malah ia mengganas di tanah air sendiri.

4)-Kecuali di Taliban,TIADA SEBUAH NEGARA ISLAMPUN yang mengutuk tindakan zalim pihak Rusia terhadap Chechnya, tetapi sebaliknya,negara-negara Muslim terus-menerus menyokong usaha perdagangan danindustri Rusia. Beribu-ribu pelacur Rusia berterusan memiliki pendapatan daripada perbuatan terkutuk mereka itu di negara-negara Timur Tengah seperti di Bahrain dan negara Emiriah Arab Bersatu atau UAE. Semua negara ini bersatu menyokong pihak Rusia menentang Islam.

5)-Beratus-ratus pejuang Mujahidin dari pelbagai pelusuk negara telah memasuki Chechnya bagi menentang dan memusnahkan pihak Rusia yang zalim. Sekarang ini, lebih ramai lagi pejuang-pejuang Mujahidin yang datang bagi membantu para Mujahidin Chechnya jika dibandingkan dengan tahun-tahun sebelum ini iaitu di antara 1994-96.

 

Pelan Tindakan Yang Diminta Oleh Umat Islam Di Seluruh Dunia yang harus anda Ketahui
1)- Mengikuti segala berita jihad di Chechnya hanya melalui sumber- sumber yang dipercayai sahaja. Segala keraguan mengenai kesahihan berita- berita yang diterima bolehlah disahkan melalui e-mail terus kepada organisasi-organisasi yang terlibat secara langsung mengenai liputan berita Chechnya yang telah disahkan oleh pihak berkuasa.iaitu http://www.azzam.com/chechnya (Bahasa Enggris), http://www.qoqaz.com (Bahasa Arab),dan http://www.kavkaz.org (Bahasa Rusia). Umat Islam adalah dinasihatkan agar tidak menerima sebarang laporan berita daripada mana mana rakyat Chechnya secara individu melainkan mereka telah diberikan kebenaran oleh pihak berkuasa iaitu daripada menteri-menteri kanan Chechnya sendiri atau pergerakan terkemuka Mujahidin Chechnya seperti komander bertugas Shamil Basayev atau Ibn-Ul-Khattab.

2)- Menghebahkan berita-berita yang sahih lagi boleh dipercayai asal usulnya-mengenai keadaan sebenar yang berlaku di Chechnya ke seluruh pelusuk dunia melalui perbualan, khutbah Jumaat, risalah-risalah, poster-poster, pembaca-pembaca akhbar, radio, televisyen, e-mail mahupun internet. Segala bentuk media massa memainkan peranan penting di dalam perjuangan menentang Rusia kepada penduduk dunia supaya mereka mengerahui kaeadaan sebenar yg dihadapi di Chechnya.

3)- Memulaukan segala barangan mahupun syarikat-syarikat milik Rusia. Menguatkusakan segala sekatan terhadap Rusia.

4)-Kepada sesiapa yang mampu untuk ke Chechnya untuk memberi bantuan fizikal ataupun bantuan kewangan kepada saudara-saudara muslimin dan muslimat kita di Chechnya, diingatkan supaya tidak ke Chechnya seorang diri tanpa diketahui atau tanpa berhubung dahulu dengan mana- mana organisasi-organisasi , pusat-pusat atau badan-badan kebajikan Islam Chechnya. Segala urusan visa harus diperolehi terlebih dahulu sebelum berangkat ke Chechnya. Setibanya di sana, anda harus menyertai salah satu daripada mana mana badan yang sedia ada untuk membantu mana-mana kaum Muslim yang menderita yang memerlukan bantuan di sekitar Chechnya.

5)-Melobi sanak-saudara, sahabat-handai dan berhubung dengan kerajaan Islam bagi memutuskan hubungan diplomatik dengan Rusia. Mengusir keluar duta-duta Rusia dan menutup semua cawangan kedutaan Rusia melainkan pihak Rusia sendiri berundur/menarik diri dari Chechnya.

6)- untuk makluman anda, saudara Shamil Basayev adalah komander kanan angkatan Mujahidin Chechen manakala saudara Ibn-UL-Khattab pula adalah komander kanan angkaran luar (foreign) Mujahidin di chechnya. Selain daripada itu, ada juga beberapa pasukan Mujahidin Chechen yang berlawan menentang Rusia, walaubagaimanapun semua umat Islam adalah dinasihatkan supaya memberi sokongan padu kepada kedua-dua tokoh di atas kerana mereka berdua adalah lebih dikenali dan lebih menonjol kepada seluruh umat Islam di serata dunia bedasarkan kepercayaan dan cara pro-Islamik mereka.

7)- Atau, sekurang kurangnya, anda pohonlah kemenagan kepada Allah agar kejayaan berpihak kepada kaum Muslim Chechen serta dihapuskan segera kezaliman yang tidak berperikemanusiaan.